Eigenschappen douglas hout

Artikel 3 van 8

Houtbeschrijving

Wij hebben ervoor gekozen om voor onze meubels gebruik te maken van mooi geschaafd douglas hout. Dit heeft vele voordelen, waaronder minimale splinters, maatvastheid, mooi strak uiterlijk van de meubels.

Het douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig.

Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten (zogenaamde harszakken) voor. Dit hars is te verwijderen doormiddel van Thinner. Ook komt het voor dat er na droging scheuren in het hout ontstaan, aan deze scheuren zijn niets te doen en kenmerken de duurzaamheid van het materiaal.

Het in Nederland groeiende hout dat onder de naam inlands douglas wordt verhandeld, is door de bredere groeiringen grover van structuur dan het geïmporteerde hout. Het bevat veelal brede banden dicht laathout die er voornamelijk de oorzaak van zijn dat het hout een behoorlijke sterkte heeft.

Droging

Het hout droogt snel zonder veel neiging tot scheuren en vervorming. Kwasten gaan gauw los zitten en hebben de neiging om te splijten. Douglas heeft een hoog harsgehalte en is bestemd voor toepassingen binnenshuis waarbij het van een oppervlakafwerking wordt voorzien. Het drogen van zwaardere maten van 80 mm en dikker is doorgaans moeilijker. In dosse gezaagd hout ontstaan gemakkelijk droogscheuren.

© 2015 - 2024 FEMOR | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel